Četvrtak 21 Stu 2019

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kobilje mlijeko

kobilje mlijeko slika 25307410Kobilje mlijeko posljednjih petnaestak godina intenzivno se počelo koristiti u Europi te SAD-u. Osobe koje imaju problema s alergijama i česte upale dišnog sustava praćene kašljem, ali i stručnjaci koji ga nazivaju dragocijenim, hranjivim i ukusnim nektarom, čije višestruke blagodati polako otkrivaju kroz razna istraživanja, pridaju sve veći značaj ovom prirodnom napitku koji se koristi već tisućama godina. Tako je otkriveno da je kobilje mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku i da je izvrsna i najbolja zamjena za kravlje mlijeko. Pokazalo se da djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro prihvaćaju kobilje mlijeko koje je ukusno, slatkasto, hranjivo i ne izaziva nikakve alergijske reakcije.

U čemu je tajna ?

Kobilje mlijeko s jedne strane ima vrlo nisku razinu "loših" zasićenih masnoća, a s druge strane vrlo visoke razine "dobrih" i zdravih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ove dobre masnoće obično nalazimo u ribama i ribljem ulju, a  djeluju višestruko pozitivno na razvoj i zdravlje. Možda najvažnija njihova blagodat kad su djeca u pitanju jest da smanjuju razine kolesterola u krvi, sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

kobilje mlijeko slika 25307411Kobilje mlijeko bogato je kalcijem, a svi dobro znamo koliko je kalcij djeci potreban u odrastanju. U mlijeku se nalazi i enzim lizozim, poznatiji i kao "antibiotik tijela" zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprječava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Mnogi stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti adaptirane formule za dojenčad raditi upravo od kobilje mlijeka, jer je najlaganije za probavu u razvoju i najhranjivije te najsličnije majčinu mlijeku, kako smo već naveli u uvodu.

Zanimat će vas da kobilje mlijeko sadrži i 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A, D, E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka. Ono liječi ili smanjuje simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti kao što su bronhitis i hripavac. Možda najvažnija blagodat u ovom hladnijem periodu je i ta da jača imunitet kod djece i odraslih.

Sve je veći broj djece, osobito u industrijaliziranim područjima i gradovima, koja pate od raznih alergija. Jedna od najčešćih je alergija na laktozu ili jednostavnije rečeno - alergija na kravlje mlijeko i mliječne proizvode. Tradicionalna zamjena za kravlje mlijeko je kozje i ovčje mlijeko, no u 90% slučajeva djeca su alergična i na njih zato što su alergeni isti. Česta alternativa roditeljima je i sojino ili rižino mlijeko no nekima ne odgovara što su biljnog podrijetla. Sve veći broj ih pribjegava laganom, slatkastom i ukusnom kobiljem mlijeku koje djeca doista vole piti.


Recept naših starih

Još u 5. stoljeću prije Krista je, Hipokrat, otac znanstvene medicine, pripisivao kobilje mlijeko za mnoga oboljenja. Vjerojatno upravo zbog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja u probavnom sustavu.

Grci su naveliko davali kobilje mlijeko svojoj djeci, a u Rimskom carstvu za njim su se pomamile žene i koristile ga za njegu kože. I sama Kleopatra navodno se kupala u kobiljem mlijeku kako bi održala mladost i ljepotu. Sve do sredine 19. stoljeća kobilje mlijeko prodavalo se kao zamjena za majčino mlijeko, a onda je primat lagano počela preuzimati industrija kravljeg mlijeka, jer su i potrebe za mlijekom postale sve veće.


kobilje mlijeko slika 25307412Jedno od najvažnijih svojstava njegova je sličnost s kemijskim sastavom mlijeka žene, što ga čini pogodnim za prehranu nedonoščadi i novorođenčadi u prvim mjesecima života. Naime, broj novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka iz godine u godinu povećava se i iznosi od 0,3 do 7,5%. Konzumiranjem kobiljeg mlijeka takvoj djeci omogućen je pravilan tjelesni rast i razvoj, ali i razvoj moždanoga i imunog sustava. Istraživanja na području humane medicine dokazala su da primjena kobiljeg mlijeka osim u ranom djetinjstvu pozitivno utječe i kod adolescenata te starijih. Povoljno djeluje na okoštavanje kostiju, sprječava nastajanje ateroskleroze, pozitivno djeluje na rehabilitaciju pacijenata s koronarnim i krvožilnim bolestima, sprječava nastanak i razvoj tumorskih stanica, koristi se kod astme i bronhitisa. Kobilje mlijeko može se zamrznuti te pohranjeno u zamrzivaču čuvati do dvije godine bez smanjivanja kvalitete i organoleptičkih svojstava. Prije uporabe treba ga odmrznuti na sobnoj temperaturi, iako se može se zagrijavati i u toploj vodi do 40 °C, ali ne smije se prokuhati.

Copyright © 2019 A.M.B. horses.